Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Kwidzynie
Agniesz-ka (dyskusja | edycje) m |
|||
Linia 13: | Linia 13: | ||
'''Zadania Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Kwidzynie wynikają z:''' | '''Zadania Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Kwidzynie wynikają z:''' | ||
# Ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz Inspekcji Weterynaryjnej z dnia 24 kwietnia 1997 r. (Dz. U. Nr 66, poz. 752 z 1999r. z późn. zmianami) | # Ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz Inspekcji Weterynaryjnej z dnia 24 kwietnia 1997 r. (Dz. U. Nr 66, poz. 752 z 1999r. z późn. zmianami) | ||
− | # Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z dnia 25 listopada 1970 r. (Dz. U. Nr 29, poz. 245) | + | # Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z dnia 25 listopada 1970 r. (Dz. U. Nr 29, poz. 245) |
# Ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej z dnia 29 stycznia 2004r. (Dz.U. z 2004 r. nr 33, poz.287) | # Ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej z dnia 29 stycznia 2004r. (Dz.U. z 2004 r. nr 33, poz.287) | ||
# Ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt z dnia 11 marca 2004r. (Dz.U. 2004 r. nr 69, poz. 625) | # Ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt z dnia 11 marca 2004r. (Dz.U. 2004 r. nr 69, poz. 625) | ||
Linia 27: | Linia 27: | ||
''' | ''' | ||
1. Zwalczanie : | 1. Zwalczanie : | ||
− | * chorób zakaźnych zwierząt, w tym zapobieganie wystąpieniu, wykrywanie i likwidowanie ognisk tych chorób | + | * chorób zakaźnych zwierząt, w tym zapobieganie wystąpieniu, wykrywanie i likwidowanie ognisk tych chorób |
− | * chorób zwierząt, które mogą być przenoszone na człowieka ze zwierzęcia lub przez produkty pochodzenia zwierzęcego, zwanych „zoonozami” , lub biologicznych czynników chorobotwórczych wywołujących te choroby | + | * chorób zwierząt, które mogą być przenoszone na człowieka ze zwierzęcia lub przez produkty pochodzenia zwierzęcego, zwanych „zoonozami” , lub biologicznych czynników chorobotwórczych wywołujących te choroby |
− | 2. Monitorowanie chorób zakaźnych zwierząt: gruźlica, bruceloza, enzootyczna białaczka bydła, pryszczyca, klasyczny pomór świń i dzików, choroba pęcherzykowa, wścieklizna | + | 2. Monitorowanie chorób zakaźnych zwierząt: gruźlica, bruceloza, enzootyczna białaczka bydła, pryszczyca, klasyczny pomór świń i dzików, choroba pęcherzykowa, wścieklizna |
− | 3. Badanie zwierząt rzeźnych i produktów pochodzenia zwierzęcego | + | 3. Badanie zwierząt rzeźnych i produktów pochodzenia zwierzęcego |
− | 4. Przeprowadzanie kontroli weterynaryjnej w handlu i wywozie zwierząt oraz produktów | + | 4. Przeprowadzanie kontroli weterynaryjnej w handlu i wywozie zwierząt oraz produktów |
5. Sprawowanie nadzoru nad: | 5. Sprawowanie nadzoru nad: | ||
− | * pozyskiwaniem, przetwórstwem, jakością, dystrybucją i transportem oraz sprzedażą bezpośrednią środków żywności pochodzenia zwierzęcego | + | * pozyskiwaniem, przetwórstwem, jakością, dystrybucją i transportem oraz sprzedażą bezpośrednią środków żywności pochodzenia zwierzęcego |
− | * wprowadzaniem na rynek zwierząt i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego | + | * wprowadzaniem na rynek zwierząt i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego |
− | * wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem środków żywienia zwierząt | + | * wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem środków żywienia zwierząt |
− | * przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt | + | * przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt |
− | * przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz przemieszczaniem się zwierząt | + | * przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz przemieszczaniem się zwierząt |
− | * przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta | + | * przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta |
− | 6. Monitoring substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, leków i skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego, w wodzie do pojenia zwierząt i środkach żywienia zwierząt | + | 6. Monitoring substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, leków i skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego, w wodzie do pojenia zwierząt i środkach żywienia zwierząt |
== Źródła: == | == Źródła: == |
Wersja z 11:23, 13 lis 2008
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Kwidzynie
Adres:
ul. Warszawska 112
82 –500 Kwidzyn
telefon / fax. (0-55) 279-31-62 fax: (055) 279-01-30
Kierownikiem jednostki jest lek. wet. Józef Świokło - Powiatowy Lekarz Weterynarii.
Zadania Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Kwidzynie wynikają z:
- Ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz Inspekcji Weterynaryjnej z dnia 24 kwietnia 1997 r. (Dz. U. Nr 66, poz. 752 z 1999r. z późn. zmianami)
- Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z dnia 25 listopada 1970 r. (Dz. U. Nr 29, poz. 245)
- Ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej z dnia 29 stycznia 2004r. (Dz.U. z 2004 r. nr 33, poz.287)
- Ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt z dnia 11 marca 2004r. (Dz.U. 2004 r. nr 69, poz. 625)
- Ustawy o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997r. (Dz.U. z 2003r. nr 106. poz. 1002)
- Ustawy o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego z dnia 29 stycznia 2004r. (Dz.U. z 2004 r. nr 33, poz. 288)
- Ustawy o kontroli weterynaryjnej w handlu z dnia 10 grudnia 2003r. (Dz.U. z 2004 r. nr 16, poz. 145)
- Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z dnia 11 maja 2001r. (Dz.U. z 2001r. nr 63, poz. 634)
- Ustawy o środkach żywienia zwierząt z dnia 23 sierpnia 2001r. (Dz.U. z 2001r. nr 123, poz. 1350)
- Ustawy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt z dnia 02 kwietnia 2004r. (Dz.U. z 2004r. nr 91, poz. 872)
Zadania w zakresie ochrony zdrowia zwierząt oraz bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego w celu zapewnienia ochrony zdrowia publicznego Powiatowy Inspektorat Weterynarii wykonuje przez:
1. Zwalczanie :
- chorób zakaźnych zwierząt, w tym zapobieganie wystąpieniu, wykrywanie i likwidowanie ognisk tych chorób
- chorób zwierząt, które mogą być przenoszone na człowieka ze zwierzęcia lub przez produkty pochodzenia zwierzęcego, zwanych „zoonozami” , lub biologicznych czynników chorobotwórczych wywołujących te choroby
2. Monitorowanie chorób zakaźnych zwierząt: gruźlica, bruceloza, enzootyczna białaczka bydła, pryszczyca, klasyczny pomór świń i dzików, choroba pęcherzykowa, wścieklizna
3. Badanie zwierząt rzeźnych i produktów pochodzenia zwierzęcego
4. Przeprowadzanie kontroli weterynaryjnej w handlu i wywozie zwierząt oraz produktów
5. Sprawowanie nadzoru nad:
- pozyskiwaniem, przetwórstwem, jakością, dystrybucją i transportem oraz sprzedażą bezpośrednią środków żywności pochodzenia zwierzęcego
- wprowadzaniem na rynek zwierząt i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego
- wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem środków żywienia zwierząt
- przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt
- przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz przemieszczaniem się zwierząt
- przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta
6. Monitoring substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, leków i skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego, w wodzie do pojenia zwierząt i środkach żywienia zwierząt